Recomand ciocolata din cacao!

Martie 21, 2010

Ca tot ne aflăm in Postul Paştiului recomand ciocolata ce are conţinut mare de cacao. Calitatile si benefiiciile acestui “produs” asupra organismului uman sunt impresionante.

Dar la ce este buna cacaua?
De la efectul pe care il are asupra “motorului” ce ne tine in viata (este vorba de inima!) pana la ajutorul pe care ni-l da in prevenirea si tratarea unor boli grave, atat de raspandite in mileniul in care traim.
Dar sa incepem cu inceputul…

Boaba de cacao este samanta arborelui de cacao ( Theobroma cacao) care se gaseste intr-o regiune calda in apropierea ecuatorului. Desi originile sale nu au fost foarte bine stabilite, cacaua a avut o mare importanta in America Latina inca de acum 2000 de ani (inainte de Christos). Arheologii au gasit vase si obiecte din care s-a consumat cacao, acum mii de ani, intr-un sat din Ulua in Honduras. In prezent, arborele de cacao este cultivat in padurea tropicala din Africa de vest, Asia si America Latina.

Cercetarile recente arata ca consumul de cacao este asociat cu o presiune arteriala mult mai scazuta, reducandu-se astfel riscul decesului. Planta de cacao a fost asociata cu prevenirea problemelor cardiovasculare inca din secolul al XVIII-lea, dar cercetatorii abia acum incep sa dovedeasca, prin probe stiintifice, calitatile acesteia. Se stie despre cacao ca are in componenta flavonoli (grasimi vegetale) care imbunatatesc functionarea celulelor ce sustin vasele de sange.

De aceea, cacaua poate fi considerata un puternic medicament natural, o planta medicinala, o sursa importanta de antioxidanti ce ajuta la prevenirea si tratarea bolile pulmonare si a catorva tipuri de cancer.

Beneficiile sunt cu atat mai vizibile cu cat este consumata in stare pura, in fiecare zi, fara adaos de zahar sau indulcitori artificiali.

Praful de cacao se obtine dintr-o planta, iar praful care se obtine prin prelucrare contine compusii sanatosi pe care ii gasim si in fructe sau legume.

De exemplu flavonolul, care este abundent in cacao, se gaseste si in ceaiul verde, in vinul rosu sau in sucul de grapefruit roz.

Potrivit cercetatorilor, fumatorii ar putea sa isi imbunatateasca activitatea si sanatatea inimii daca, in loc sa bea o cana de cafea, vor bea o cana mare de cacao.

Rezultatele unui studiu arata ca un regim alimentar bogat in flavonoli s-ar putea dovedi extrem de benefic pentru reducerea numarului de decese provocate de doua dintre cele mai ucigatoare boli ale lumii contemporane: bolile de inima si cancerul.

Acest studiu a fost primul care a furnizat dovezi directe asupra faptului ca un anumit flavonol din cacao ar contribui la imbunatatirea relaxarii vaselor de sange cu aproape 50%.

Astfel, in timpul studiului, la persoanele care au consumat produse din cacao timp de cel putin doua saptamani s-a constatat aceeasi scadere a valorii presiunii arteriale ca si in cazul celor care urmasera un tratament obisnuit cu agenti antihipertensivi.

Se preconizeaza ca riscul de producere a accidentului vascular cerebral si a infarctului de miocard o sa scada cu 20% la consumatorii de cacao.

Cacao, fara zahar sau lapte, nu contine calorii si este modalitatea ideala de a aduce un aport de flavonoizi antioxidanti in dieta fara a creste greutatea corporala. O prajitura cu cacao, o inghetata cu ciocolata sau o cana de cacao – pot fi cateva variante de gustari benefice pentru inima, dar si foarte gustoase.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: