Gura Humorului, un orăşel de munte, cu ceasuri de linişte şi păduri răcoroase

august 18, 2009

293_zona-gura-humoruluiUn ţinut înţesat de istorie, tradiţii pierdute în negura vremii, dar şi de legende. Bucovinenii s-au născut cu ele în suflet şi poate s-au obişnuit. Pentru noi, restul, Bucovina este încă fascinantă. Aşa că am pornit în căutarea poveştilor spuse odată la gura sobei şi a obiceiurilor care se păstrează încă vii. Și, cum fiecare colţișor de aici este impregnat de trecut, nici nu ştii ce să alegi. Noi am pus degetul pe hartă și am ales: Gura Humorului.
Orașul își trage numele de pârâul Humor, care trece prin zonă, şi ar însemna pârâul rău, năvalnic, sau râul rău, periculos, explică o localnică.

Fiecare pas pe care îl faci înseamnă o poveste. Ajungem în cel mai vechi cartier al orașului, altădată doar un câmp pe care alergau bourii, animalele care au dus faima Moldovei. Locul a rămas cu numele de Boureni, locul unde bourul este la el acasă.

Muzeul Obiceiurilor Populare adăpostește câte o fărâmă din viața moldovenilor de sute de ani încoace. Ghidul ne primește în straie populare. Așa face de fiecare dată când vizitatorii îi calcă pragul.

Cu vorba blândă și amintiri zâmbind pe chip, ghidul ne povestește despre toată Bucovina adunată între pereții muzeului.

Un orășel de munte, unde găsiți ceasuri de liniște, păduri răcoroase şi istorie. Cu asta ne-am ales după vizita noastră în Gura Humorului.
sursa realitatea.net

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: